Motiverende Gespreksvoering is een compleet, diepgaand en toch zeer praktisch inzetbaar gedachtegoed. Van principes naar concreet toepasbare gesprekstechnieken. Begin 2020 heb ik hierover een animatievideo gemaakt. Kijk voor de video op dit blog artikel.
Als trainer in het Post-HBO heb ik bijna wekelijks gewerkt met Motiverende Gespreksvoering. Het is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk (POH), zowel in de richting Somatiek als GGz. Bij Fontys Hogescholen verzorg ik deze trainingen al vanaf ongeveer 2005 (Somatiek) en 2011 (GGz). Vanaf 2016 ook in de Master voor Verpleegkundig Specialist.
Naast het werk in het onderwijs heb ik maatwerk workshops en trainingen verzorgd in Motiverende Gespreksvoering voor de NCV (= Nederlandse Coeliakie Vereniging) en als spin-off daarvan voor verschillende groepen diëtisten in het land.
Het is mijn persoonlijke overtuiging dat elke leidinggevende gebaat is bij een training in dit gedachtegoed. Tenminste, als je het belangrijk vindt jouw medewerkers goed te kunnen coachen en begeleiden bij het maken van eigen keuzes. Bij dergelijke trainingen, die ik enkele keren op maat het gemaakt voor organisaties in overheid en zorg, besteed ik ook aandacht aan het wisselen van petten: de coachpet (met Motiverende Gespreksvoering) en de pet van beoordelaar of manager, die liefst zelf bepaalt wat en hoe de medewerker zich ontwikkelt.
Tenslotte heb ik technieken uit Motiverende Gespreksvoering, met name het reflectief luisteren, toegevoegd aan het curriculum van de Post-HBO Coaching aan de CHE (tot 2013).
In 2020 start bij PoZoB een leergang in consultvoering voor POH’s en huisartsen die ik mag verzorgen. Motiverende Gespreksvoering wordt hier gebracht in het kader van Persoonsgerichte Zorg.
Hierboven is de link met leiderschap en leidinggeven al gelegd: de leider als coach. Er is een duidelijke link met mijn eigen boek Zinvol Ontwikkelen omdat ik in mijn boek heb beschreven dat motiveren en delegeren de belangrijkste twee taken van een leidinggevende zijn. Voor motiveren verwijs ik daarbij naar Motiverende Gespreksvoering. En voor delegeren naar de Methodiek voor Zinvol Ontwikkelen.
Motiverende Gespreksvoering heeft in haar kernwaarden sterke overeenkomsten met andere bronnen voor Persoonsgerichte Zorg, zoals het raamwerk van McCormack & McCance Person Centered Practice. Qua grondhouding vind ik Motiverende Gespreksvoering in lijn met de Presentie theorie, hoewel de vaardigheden meer gidsend zijn en daarmee meer richtingbepalend dan bij presentie. De eerste fase (engageren) heeft wel veel weg van ‘present zijn’ als hulpverlener of coach.
Ik sta open voor allerlei vormen van samenwerking. Van gastcollege in een opleiding tot een 3-daagse incompany opleiding, een workshop, integratie in een Management Development traject. You name it. Een bijdrage als trainingsacteur zou ik ook leuk vinden om te doen (dat doe ik al regelmatig tijdens trainingen om tussendoor kort praktisch te oefenen). Als expert in dit gedachtegoed denk ik graag mee over de toepassingsmogelijkheden. Zie hiervoor ook het eerder genoemde blog artikel.
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderstaand formulier:
Vul het onderstaande formulier in om contact te leggen over Motiverende Gespreksvoering, voor vragen, ideeën, feedback of een gesprek over samenwerkingsmogelijkheden. Bedankt voor je belangstelling!
Powered by Fast Secure Contact Form